Anyagtulajdonságok

Anyagfőcsoport
Anyagcsoport
Anyag
Tulajdonság típusok

További fontos információink:

A szállítási határidőt illetően érdeklődjön kollégáinknál. A fenti súlyok számított elméleti súlyokat jelentenek.Színezékek hatása alap műanyagokra

Színezékek hatása alap műanyagokraA műszaki műanyagok színezhetőek a megfelelő eljárásokkal, szinte végtelen árnyalatban állíthatóak elő különböző színes műanyagok. Erre manapság egyre nagyobb igény is mutatkozik, így a szolgáltatások köre is bővül. Az alap színezésen túl a műanyagok kaphatnak például gyöngyházfényt is vagy lehetnek fluoreszcens tulajdonságúak is.

A színezés, illetve a színezékek nemcsak a műanyagok színére vannak hatással, hanem bizonyos esetekben más tulajdonságaikat is megváltoztatják. Miről van szó pontosan?
A színezékek, mester keverékek felvitelével olyan bevonat kerül a műszaki műanyagokra, ami jótékonyan képes befolyásolni az olyan tulajdonságokat, mint amilyen az átlátszóság, a diszpergálhatóság, a kapott szín megtartása, illetve az alak és forma megtartása. A legújabb fejlesztések olyan színezékeket állítanak elő, amik csökkentik a felület felmelegedését. A színezékeknek köszönhetően a műanyag olyan bevonatot kap, amivel tartósabb, erősebb vagy éppen esztétikusabb lesz.

Amennyiben érdeklődik a színezett műszaki műanyagok iránt, lépjen velünk kapcsolatba megadott elérhetőségeink valamelyikén, hogy elküldhessük Önnek személyre szabott ajánlatunkat!Milyen anyagok válhatóak ki a ZX-100-zal?

Milyen anyagok válhatóak ki a ZX-100-zal?A ZX-100 az egyik legnépszerűbb alapanyag számos műanyag alkatrész gyártásához, ami nem véletlen, hiszen rengeteg előnnyel bír, pozitív tulajdonságainak köszönhetően pedig rengeteg anyagot ki tudnak váltani vele, és hosszú távú, rendeltetésszerű használatot biztosít jó néhány ipari területen.

Mivel a ZX-100 képes bármilyen alapanyagot helyettesíteni, amelyeket a csapágyak, görgők, vagy fogaskerekek esetében alkalmaznának a szakemberek, vagyis bármilyen más műanyagot képes kiváltani, sőt, akár a fémet is, azonban utóbbi esetében figyelembe kell venni, hogy a ZX-100 maximum 110 Celsius fokig használható, az efölötti hőmérséklet erőteljesen roncsolja a szerkezetét.

A ZX-100 nem csak sokoldalúsága miatt előnyös, hanem kedvező árfekvése miatt is. Ha csapágyakra, vagy fogaskerekekre lenne szüksége, gyárttassa le őket ZX-100-ból, ehhez pedig forduljon hozzánk bizalommal! Kérdése, vagy észrevétele lenne? Vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!A ZX-100 tulajdonságai, alkalmazási területei

A ZX-100 tulajdonságai, alkalmazási területeinA ZX-100 is egyike az ipari műanyagoknak, amit az alkatrészgyártásban használnak fel előszeretettel. Ennek a műszaki műanyagnak a feldolgozásával igazán kiváló minőségű termékeket lehet előállítani, így például vezérlőtengelyeket, csapágyakat, fogaskerekeket is. Alapvetően műanyag cső, műanyag lemez, vagy műanyag rúd formájában lehet őket nyersanyagként megrendelni, majd pedig különféle technikákkal feldolgozni, megformálni.
A ZX-100 tulajdonképpen maga is polietilén-tereftalát (PET). Ez a világon az egyik legismertebb műanyagot jelenti, ennek megfelelően szinte mindenhol találkozhatunk vele műanyag palack, zacskó, alkatrész formájában. Széleskörűen felhasználható, nagyon könnyen megformálható, rugalmas anyagról van szó, ami hegeszthető és ragasztható is. Kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, időjárásálló, élelmiszerrel is érintkezhet, nem utolsó sorban pedig újrahasznosítható.
Rendeljen kiváló minőségű műszaki műanyagokat tőlünk, köztük ZX-100-at! Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!Az üvegszálas szigetelő lemezekről röviden

Az üvegszálas szigetelő lemezekről rövidenManapság számtalan szigetelési termékből válogathatnak a vásárlók, így nem véletlen, hogy a gazdag kínálatból igencsak nehéz kiválasztani a megfelelő szigetelőanyagot. Ha Ön is felújítás előtt áll, és nem tud dönteni, ne gondolkozzon tovább, inkább válassza az üvegszálas szigetelő lemezeket!

Az üveget nem kell bemutatni a vásárlóknak, hiszen jó pár szigetelőanyag alapját képezi, azonban az üvegszálas szigetelő lemezek már a modern kor emberének elvárásaihoz igazodnak. Olyan kedvező szigetelési tulajdonságokkal bírnak, mint a csekély vízfelvétel, ennek köszönhetően meggátolható az ingatlanban a vizesedés. Mivel az üvegszálas szigetelő lemezek nagy átütési szilárdsággal rendelkeznek, a szakemberek elsősorban szerkezeti szigetelőanyagként javasolják minden olyan területen, ahol egyidőben nagy a hő-, nedvesség és szilárdsági igénybevétel.

Ha Ön is szeretné megismerni az üvegszálas szigetelő lemezek előnyeit, és mellettük döntene, vegye fel velünk a kapcsolatot!

A poliuretán és a Shore keménység

A poliuretán és a Shore keménységSokan nem is gondolnák, hogy a poliuretán milyen gyakori alapanyag a hétköznapokban, pedig szinte minden környezetben találkozhatunk vele, legyen szó az otthonunkról, munkahelyünkről vagy a szabadidős tevékenységekről.
A poliuretán közkedveltségét annak köszönheti, hogy rendkívül sokoldalú, korszerű anyag, ami biztonságos is! A poliuretán előfordul kemény és lágy verziókban is, felhasználása pedig olyan területeken jellemző, mint például hűtőszekrények gyártása, matracok készítése, szigetelések, cipőtalpak előállítása vagy akár sportruházatok kialakítása.
A műanyagok, így a poliuretán keménységének mérésére a Shore teszt használatos, melyet Albert F. Shore fejlesztett ki az 1920-as évek folyamán. A Shore skálának 12 fázisa ismert, azonban Európán belül az A- és D skála van szabványosítva. A poliuretánból készülhetnek például a gördeszkák görgői, melyek átlagos Shore A értéke 98. Ez az érték jelzi a műanyag keménységét, terhelhetőségét és kialakítását is.
Polierutánnal és más alapanyagokkal kapcsolatban bátran keressen fel minket!Különleges műszaki műanyagok: PEI

Különleges műszaki műanyagok: PEIA műanyagok világában számtalan kialakítás különböztethető meg felhasználhatóság, anyagösszetétel és fizikai tulajdonságok alapján. A műszaki műanyagok csoportjába azok a hőre lágyuló, vagy hőre keményedő polimerek sorolhatóak, melyek műszaki- vagy alkatrész gyártási célokat szolgálnak. A műszaki műanyagok vagy remek hőállósággal, vagy nagy méretpontossággal rendelkeznek, vagy mechanikai szilárdságuk kiemelkedő, esetleg kiemelkedően jól ellenállnak a környezeti behatásokkal szemben!
Természetesen a műszaki műanyagok világában is megkülönböztetünk számos alaptípust, és néhány igazán speciális műanyagot, mint például a PEI. A PEI műszaki műanyagnak nagyon magas a hőállósága, illetve kiváló a mechanikai szilárdsága, ezért számos területen alkalmazzák, a kábelszigetelésektől kezdve, a vegyiparon át, egészen a repülőgépgyártásig!
Ha Önnek is minőségi speciális műszaki műanyagra lenne szüksége, tekintse meg ajánlatainkat, és keressen minket bizalommal!Mit érdemes tudni a műanyag forgácsolásról?

Mit érdemes tudni a műanyag forgácsolásról?A műanyag forgácsolást általában akkor alkalmazzák, ha olyan alacsony az előállítandó darabszám, hogy a hagyományos műanyag feldolgozáshoz használatos eljárások nem gazdaságosak, vagy ha ezek alkalmazásával nem lehet elérni a kívánt pontosságot vagy a bonyolultságot.

Szükségszerű ügyelni arra a műanyag forgácsolás során, hogy ne alkalmazzák a fémek megmunkálásánál érvényben lévő szabályokat, mivel a műanyagoknak speciális tulajdonságaik vannak, ezért mindenféleképpen szükséges módosításokat végezni az eljárás során.

Gyakran használatos más műanyag feldolgozó eljárások (fröccsentés, sajtolás) és a forgácsolás kombinációját alkalmazni, ekkor a termék méretének beállítását forgácsolással végzik, vagy utólag nyílásokat vágnak a hőformázott termékekbe.

Ha műanyag forgácsolásra van szüksége, és magas minőséget szeretne kedvező áron, forduljon hozzánk bizalommal! Ha kérdése merülne fel szolgáltatásainkkal kapcsolatban, keressen fel minket bátran elérhetőségeink egyikén!Fontos információk a polietilén-tereftalátról

Fontos információk a polietilén-tereftalátrólA polietilén-tereftalát (PET) az egyik legelterjedtebb műanyag a világon – csak jussanak eszünkbe a szupermarketek megtömött polcai, amelyek telis-tele vannak a számtalan üdítős, ásványvizes, és egyéb más műanyagpalackokkal.

A polietilén-tereftalát felhasználásának titka, hogy 70 °C-on elveszti merevségét, így nagyon könnyen formázható, illetve rendkívül hajlékony és alakítható anélkül, hogy a kényes pontokon elfehéredne. Tulajdonságai között szintén nagy jelentőséggel bír, hogy átlátszó küllemmel rendelkezik, amely révén kiválóan megfelel a színezett italok palackozására.

A polietilén-tereftalát formázása fröccsöntéssel, extrudálással és fúvással történik, aminek következtében számtalan eszköz előállítható belőle. A PET a gép és elektromos iparban különféle alkatrészek alapanyagául, illetve műszálak készítésére szolgál.

Fontos tulajdonsága még, hogy az elhasznált műanyaghulladék alkalmas az újrahasznosításra, így ez lehetőséget teremt arra, hogy óvhassuk környezetünket, mindemellett segítve a fenntartható fejlődést.

További érdekességekért böngésszen weboldalunkon!A műszaki polimerek és tömeg polimerek különbségei

A POM-ról bővebbenA tömeggyártású műanyagok és a műszaki műanyagok vagy high-tech műanyagok közötti különbségek nem mindig számottevőek, de nem mindegy, hogy melyiket milyen célokra használják. Elmondható, hogy már a kilencvenes évek elején képes volt az ipar olyan műanyagokat előállítani, amelyeknek a keménysége az acéléval vetekedett.
A műszaki polimereket első sorban műszaki cikkek előállításához használják fel. Alap esetben fizikai tulajdonságaikban és előállításuk költségeiben nem mutatnak nagy eltéréseket a hagyományos polimerektől, de persze vannak egészen különleges alkalmazások is.
A műszaki műanyagokra ott van szükség, ahol a legyártani kívánt termékek nagy méretpontosságot kívánnak, hőállóságot, mechanikai szilárdságot és még egyéb fontos funkcionális tulajdonságnak kell megfelelniük ahhoz, hogy a gyártás végén az eredmény az elvárásoknak megfeleljen. A műszaki műanyagok némelyike kiemelkedő hőálló tulajdonsággal rendelkezik, a folyamatos fejlesztések pedig egyre csak növelik ezeknek a polimereknek a hő tűrését. Ebben is lényeges különbség mutatkozik a két polimerfajta között.
Forduljon hozzánk bizalommal és vegye igénybe műszaki műanyagokkal kapcsolatos szolgáltatásainkat!A műanyag forgácsolás lehetőségeiről

A műanyag forgácsolás lehetőségeirőlA műanyag forgácsolás a kis darabszámú műszaki műanyagok megmunkálásánál alkalmazott eljárás. Akkor is érdemes ezt a módszert választani, ha a formázás bonyolultabb a szokásosnál vagy a vágás nagy pontosságot igényel. A műanyag forgácsolást sikerrel alkalmazzák kiegészítésként is, például nyílások kialakításához vagy egy termék végső méretének elkészítéséhez.

Ha műanyag forgácsolást alkalmazunk, arra is figyelni kell, hogy milyen műanyag kerül a gép alá, ugyanis a különböző polimerek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, és másképp reagálnak a különböző intenzitású forgácsolásra. A hőmérséklet, a felület simasága vagy a forgácsolásnál kifejtett erőhatás sebessége mind befolyásolják a végeredményt, így minden alkalommal ezeket figyelembe véve kell meghatározni és beállítani a forgácsolási paramétereket.

minden esetben fontos, hogy az adott alapanyag a neki megfelelő módon legyen alakítva, a saját, egyedi jellemzőit figyelembe véve. Keressen minket megadott elérhetőségeinken és vegye igénybe szolgáltatásainkat!Műszaki műanyag félkész termékek

Műszaki műanyag félkész termékekA műszaki műanyagokat jellemző tulajdonságaik és felhasználási területük alapján különböztethetjük meg.

Előszőr a hagyományos tömegműanyagok terjedtek el, amelyekből a mindennapi használati tárgyak sokasága is készült. Egy idő után a nagy teljesítményű műanyagok is felkerültek a gyártók palettájára Ezek olyan kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkeztek, mint a hosszabb amortizációs idő, rendkívüli vegyszerállóság, sugárállóság, kis súrlódás, égésállóság stb. A kilencvenes években a gyártók úgy gondolták, hogy ez az irány nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és a fejlesztések egy időre teljesen leálltak. A gyártók többsége kivonult erről a területről és a nagy teljesítményű műanyagok fejlesztése helyett a már jól ismert, tömegműanyagokra koncentrált, arra, hogyan lehetne belőlük a legtöbbet kihozni.

A nagy teljesítményű műszaki műanyagok fejlesztése és gyártása napjainkra újra az érdeklődés középpontjába került, lévén hogy óriási lehetőségek rejlenek benne.

Keressen minket és érdeklődjön műszaki műanyag félkész termékeinkről!A műszaki műanyag félkész termékekben rejlő lehetőségek: orvosi eszközök

orvosi eszközökA humán vagy állatorvoslás területén használt orvostechnikai eszközök gyártásánál ma már helyet kaptak a műszaki műanyag félkész termékekből készült alkatrészek is. Az orvosi eszközök gyártásához használt műszaki műanyagok abban térnek el a hagyományos műszaki műanyag félkész termékekétől, hogy ezek már megfelelő biofunkcionalitással és biokompatibilitással rendelkeznek.

Ennek köszönhetően ezek az orvosi eszközök sterilizálásra és rendszeres fertőtlenítésre is alkalmassá válnak. Az orvostechnikai eszközök gyártásához használt műszaki műanyagokat a olyan különleges eljárásoknak vetik alá, amelynek köszönhetően az átlagosnál magasabb hőállósággal, vegyszerállósággal és sugárállósággal rendelkeznek.

Az orvostechnikai eszközök gyártásához használt műszaki műanyagokat négy csoportra oszthatjuk: implantátum készítésére alkalmas anyagok, amelyeket az emberi szervezetbe ültetnek be (implant-grade), az általános orvosi alkalmazás eszközei és anyagai (medical-grade), a nagy tisztaságú polimerek és az általános célú tömegműanyagok.

Keressen minket bizalommal akkor is, ha gyógyászati területen felhasználható műszaki műanyagok gyártására van szüksége!A hősokk kiküszöbölése műanyag forgácsolás során

pomA polimer alkatrészek gyártása műanyag forgácsolás segítségével történik, amikor az olyan műszaki műanyag félkész termékek, mint rudak, lemezek, csövek kerülnek a munkagépek alá.

A kielégítő eredményhez fontos elkerülni a megmunkálás során kockázati tényezőnek számító hősokkot. A műanyagok kényesen reagálnak a túl magas hőmérsékletre, így egy bizonyos szint után elkezdenek megolvadni, illetve elszíneződnek. Ahhoz, hogy ez ne okozzon problémát és az elkészült polimer termékek kifogástalan minőségűek legyenek, kiemelt figyelmet kell fordítani a megmunkáláshoz felhasznált eszközök, gépek állapotára és szakszerű használatára. Fontos, hogy a szerszámok maximálisan élesek és simák legyenek, hogy a súrlódás és az ebből fakadó hőtermelés minimumon maradjon. Szem előtt kell tartani, hogy csak a szerszám éle érintkezzen az anyaggal és az előtolás a lehető legnagyobb legyen. Végül biztosítani kell a megfelelő hűtési folyamatokat és ügyelni kell a rendszeres forgácseltávolításra is.

Amennyiben érdeklődik műanyag forgácsolással kapcsolatos szolgáltatásaink iránt, keressen minket bizalommal!További tanácsok és tudnivalók a műanyag forgácsolással kapcsolatban

pomA hagyományos fröccsöntés helyett a műanyag forgácsolást akkor érdemes választani, ha kis darabszámú széria legyártása a cél, ez pedig a fröccsöntő szerszám magas költségei mellett nem kifejezetten gazdaságos megoldás.

Ilyen esetekben a műanyag forgácsolása nem csupán ésszerűbb és takarékosabb eljárás, de sokkal precízebb végeredményt és pontosabb tűrést is el lehet érni az alkalmazásával, mint fröccsöntés során. Az is gyakori megoldásnak számít, amikor a két eljárást együttesen alkalmazzák, ilyenkor a fröccsöntést követően a forgácsolással utólagos korrekciókat lehet eszközölni az anyagon, vagy beállítani annak végső méretét.

A műanyag forgácsolás, mint megmunkálási eljárás, lehet esztergálás, vagy marás is, melyet CNC, vagy hagyományos megmunkáló gépeken végeznek.

Szolgáltatásainkkal kapcsolatban felmerülő kérdéseivel bátran keressen fel minket!Fontos információk a polietilén-tereftalátról

pomA polietilén-tereftalát (PET) az egyik legelterjedtebb műanyag a világon – csak jussanak eszünkbe a szupermarketek megtömött polcai, amelyek telis-tele vannak a számtalan üdítős, ásványvizes, és egyéb más műanyagpalackokkal.

A polietilén-tereftalát felhasználásának titka, hogy 70 °C-on elveszti merevségét, így nagyon könnyen formázható, illetve rendkívül hajlékony és alakítható anélkül, hogy a kényes pontokon elfehéredne. Tulajdonságai között szintén nagy jelentőséggel bír, hogy átlátszó küllemmel rendelkezik, amely révén kiválóan megfelel a színezett italok palackozására.

A polietilén-tereftalát formázása fröccsöntéssel, extrudálással és fúvással történik, aminek következtében számtalan eszköz előállítható belőle. A PET a gép és elektromos iparban különféle alkatrészek alapanyagául, illetve műszálak készítésére szolgál.

Fontos tulajdonsága még, hogy az elhasznált műanyaghulladék alkalmas az újrahasznosításra, így ez lehetőséget teremt arra, hogy óvhassuk környezetünket, mindemellett segítve a fenntartható fejlődést.

További érdekességekért böngésszen weboldalunkon!Érdekességek a teflonról

pomA PTFE, vagy a köznyelvben meghonosodott nevén teflon, egy polimerizációs műanyag, amelyet Roy Plunkett fedezett fel 1938-ban. A teflon kiváló fizikai és kémiai tulajdonságait hamar felismerték, így már 1946-ban kereskedelmi forgalomba került.

Napjainkban szinte minden háztartásban megtalálható a teflon, amely a legtöbb ember számára konyhai edények bevonataként ismert.
Gyakori falhasználásának oka, hogy rendkívül kemény anyag, illetve jó hőálló, kopásálló és tapadás gátló tulajdonságokkal rendelkezik.

A teflon (a konyhán túl) számtalan iparágban kerül felhasználásra:

  • Gépiparban siklóelemek, csúszócsapágyak, tömítések készítéséhez.
  • Építőiparban dilatációs támaszfelületek készülnek belőle.
  • Kiválóan ellenáll a maró anyagoknak, ezért kádbevonatok, laboratóriumi eszközök készítésére is alkalmas.
  • Az élelmiszeripariban a dagasztó berendezések, sütőformák előállításánál is elkerülhetetlen alapanyagnak számít.
  • A teflon még az űrhajókban is megtalálható, mint a hajtóanyagokat szállító csövek alkotóeleme.

További kérdései lennének? Forduljon hozzánk!


A polioximetilén, más néven POM

pomA polioximetilén, vagy más néven poliacetál, (rövidítve POM) egy szintetikus, úgynevezett műszaki műanyag, formaldehid vagy nagyobb szénatomszámú aldehidek homo- és kopolimerje, valójában poliformaldehid. Műszaki tulajdonságainak bázisai, hogy hőre lágyuló műanyagként könnyedén feldolgozható és kémiai szerkezetéből adódóan nagyfokú a kristályosodásra való hajlama.
A POM-ot Herman Staudinger fedezte fel, azonban nem került azonnal kereskedelmi forgalomba, mert problémák voltak a hőstabilitásával. Mára viszont számtalan cég foglalkozik ezzel az alapanyaggal kiváló tulajdonságai miatt.
A POM alkalmazható kismodulú fogaskerekek, vezérlőbütykök, futómacskák erősen terhelt csúszóelemeiként, rugók, különféle mérettartó precíziós alkatrészként a gép- és készülékgyártásban, szigetelő elemként az elektrotechnikai iparban.
A POM tulajdonságai szerkezeti anyagként vetekszenek a fémével. Ha Önnek is poliacetálból készült termékre van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!A polietilén tulajdonságai 2. rész

polietilénA polietilén egyik legnagyobb előnye, hogy számos területen alkalmazható, univerzális műanyag.

A polietilén legnagyobb felhasználója a csomagolóipar, illetve fóliatípusok gyártására használják, ebből készülnek a tasakok, szemeteszsákok, nehézzsákok, ipari zsákok, többrétegű zsákok bélelései. Csomagolótasakok gyártására nem véletlenül népszerű ez az anyag, hiszen a mélyhűtött élelmiszerek tárolására kiváló. Emellett a polietilén a száltípusoknak is az alapanyaga, vagyis ebből készülnek az elemi szálak szúnyoghálókhoz, halászhálókhoz és kötelekhez.  

Fontos megemlíteni, hogy polietilén kell a műszaki textíliák és zsinegek gyártásához is. A mezőgazdasági ipar konténereihez, illetve élelmiszertárolókhoz is nélkülözhetetlen ez az anyag. A kábeltípusok gyártásához is nélkülözhetetlen, hiszen a telefonkábelek érszigetelésénél is ezt használják.

A polietilén több egy egyszerű műanyagnál, hiszen több helyen felhasználják, különböző formában, ezért fontos műszaki műanyag.

Böngésszen oldalunkon, és keressen fel minket, ha polietilénre van szüksége! Lépjen velünk kapcsolatba, kollégáink készségesen segítenek Önnek!A polietilén tulajdonságai 1. rész

polietilénAz agrárgazdaságban sok, különböző műanyag típus kerül felhasználásra, többek között a polietilén is.

A polietilén tulajdonsága az anyag sűrűségével változik, így a különböző sűrűségű termékek alkalmazási köre is rendkívül különböző. Három nagy csoportra oszthatjuk őket sűrűségük szerint: alacsony sűrűségű, közepes sűrűségű és nagy sűrűségű polietilén. A nagy sűrűségű polietilén lineáris szerkezetű, kristályossági foka és sűrűsége nagyobb, olvadáspontja pedig magasabb, szilárdsági értékei jobbak, mint az elágazott szerkezetű kis sűrűségű polietiléné.

Ennek az anyagnak a vegyszerállósága nagyon jó, szobahőmérsékleten pedig nincs oldószere. Híg savak és lúgok oldatainak ugyan ellenáll, azonban koncentrált savak magasabb hőmérsékleten roncsolják. A polietilén műanyag hátránya, hogy viszonylag gyenge termikus és szilárdsági jellemzőkkel rendelkezik és erős feszültségkorróziós hajlama van. A feszültségkorrózió mechanikai feszültség és vegyszerek együttes hatásakor lép fel, és az anyag megrepedéséhez vezet.
Lépjen velünk kapcsolatba, ha megbízható polietilénre van szüksége! Keressen fel minket, kollégáink készségesen segítenek Önnek!Amit a polipropilénről tudni érdemes

polietilénA polipropilén az egyik legismertebb műanyag, a polietilén és a PVC mellett a harmadik legelterjedtebb műanyag. A hétköznapokban rengeteg olyan használati tárgy kerül a kezünkbe, melynek alkotóeleme ez az anyag, mivel az egyik legolcsóbb alapanyagok egyike, tömegtermékek gyártásához alkalmazzák.

A polipropilén jól megmunkálható anyag, elektromos szigetelő képességgel rendelkezik nedves közegben is, kémiailag ellenálló, jól hegeszthető és az időjárási viszontagságoknak is ellenáll. Fő felhasználási területét a kisebb mechanikai igénybevételnek kitett gépek jelentik, mint a csapágyak, fogaskerekek, de tároló edények, elektronikai és szórakoztató berendezések is készülnek belőle. A polipropilén megmunkálása többféle technológiával is lehetséges, a vegyipar állítja elő: forgácsolással, többnyire a hagyományos fémmegmunkáló szerszámok segítségével, hegesztéssel, forrólevegős technológiával, ragasztással, ez utóbbi a legkevésbé ajánlott technológia az igen kicsi felületi energia miatt.

További információkért forduljon hozzánk bizalommal, kollégáink készséggel segítenek Önnek!Tudnivalók a polietilénről

polipropilénA polietilén az egyik legelterjedtebb műanyag, melyet nagy nyomáson állítanak elő etilénből. A nagy sűrűségű polietilén előállítása egy német kémikus, Karl Ziegler nevéhez fűződik, aki a róla elnevezett eljárással 1953-ban lehetővé tette a korábbinál nagyobb sűrűségű, és ezáltal kedvezőbb tulajdonságokkal bíró polietilén előállítását.

A polietilén fehér színű, szilárd halmazállapotú, éghető anyag. Mesterséges útón előállított műanyagról van szó, mely fonalas szerkezettel rendelkezik. A polietilén hőre lágyul, ugyanakkor jó szigetelő képességgel rendelkezik. Jó a vegyszerállósága is, például nincs olyan oldószer, ami szoba hőmérsékleten képes lenne feloldani. A híg savak és lúgok ostromának még szintén ellenáll, ám a nagyobb koncentrátumú savak már képesek feloldani. Gyengék a termikus és szilárdsági jellemzői és a feszültségkorróziós hajlama is erős.
Felhasználása: fröccsöntéssel, extrudálással és fúvással állítanak belőle elő termékeket, mint például szemeteszsákok, flakonok, csomagolóanyagok és csővezetékek.

Polietilénnel kapcsolatos további információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!